Κομματοκρατία και προτάσεις καταπολέμησής της

Η κρίση του πολιτικού μας συστήματος αποτελεί τη μεγαλύτερη αιτία για τις επιμέρους κρίσεις στις οποίες έχει εισέλθει η Ελλάδα, οικονομική, κοινωνική, πολιτιστική. Λέξεις όπως διαφθορά, διαπλοκή, αναξιοκρατία κλπ. μονοπωλούν τον πολιτικό λόγο για πάρα πολλά χρόνια και αποτελούσαν πάντα – έστω και προσχηματικά – τους βασικούς στόχους καταπολέμησης όλων των κόμματων εξουσίας. Εκ του αποτελέσματος, κρίνουμε ότι όλα αποδείχθηκαν ανεπαρκή και ανεπιτυχή σε αυτόν τον στόχο. Το γεγονός ότι τα κόμματα εξουσίας προέρχονται από τους μετριοπαθείς χώρους της αριστεράς και της δεξιάς, καταδεικνύει ότι η πολιτική κρίση είναι ανεξάρτητη πολιτικής ιδεολογίας και οφείλεται σε ενδογενείς παράγοντες της λειτουργίας των κομμάτων και της εξουσίας.

Οι παράγοντες που έχουν προκαλέσει όλα αυτά τα μεταδημοκρατικά, όπως χαρακτηρίζονται από αρκετούς αναλυτές, φαινόμενα είναι: α) η συγκέντρωση πολιτικής εξουσίας, όπως αυτή επιβάλλεται από το πρωθυπουργοκεντρικό μας σύστημα, β) η έλλειψη πολιτικού ελέγχου, λόγω απουσίας άλλων ισχυρών πολιτικών πόλων εξουσίας (θεσμών, πολιτών) και γ) η δημιουργία ενός έντονα κομματικού/πελατειακού κράτους, λόγω της «επαγγελματοποίησης» των πολιτικών προσώπων.

Ο εκδημοκρατισμός του ελληνικού πολιτικού συστήματος και των πολιτικών διαδικασιών του επιτυγχάνεται μέσα από την αποκέντρωση της εξουσίας, την αύξηση του ελέγχου των αιρετών προσώπων από φορείς/πολίτες και συστημικές ρυθμίσεις για την αποτροπή δημιουργίας πελατειακών σχέσεων και συναλλαγής. Απλές εξαγγελίες ή διακηρύξεις κατά των παραπάνω αιτιών δεν αποτελούν λύση. Στόχος του κειμένου είναι να προταθούν συγκεκριμένες συστημικές λύσεις. Λύσεις που περιορίζουν τον έλεγχο της εξουσίας από τους πολίτες, όπως η κατάργηση του σταυρού προτίμησης είναι προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Οι προτάσεις είναι οι εξής:

1. Εκλογή του προέδρου της δημοκρατίας απευθείας από τους πολίτες, ταυτόχρονα με τη διεξαγωγή των εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση και το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

2. Αναβάθμιση των αρμοδιοτήτων του προέδρου της δημοκρατίας, ώστε να αποτελέσει έναν πραγματικό πόλο πολιτικής εξουσίας παράλληλα με την κυβέρνηση. (π.χ. δυνατότητα προσφυγής σε δημοψήφισμα για την κύρωση νόμων αν το κρίνει απαραίτητο, ανάγκη κύρωσης των νόμων που ακολουθούν τη διαδικασία του κατεπείγοντος).

3. Η εκλογή/τοποθέτηση στις θέσεις προέδρου της δημοκρατίας, πρωθυπουργού, υπουργού, υφυπουργού, βουλευτή να περιορίζεται συνολικά σε 2 θητείες σε οποιαδήποτε από τις προηγούμενες θέσεις ανά πρόσωπο. Μόνο στην περίπτωση βουλευτή να επιτρέπεται μια τρίτη θητεία.

4. Κατάργηση των βουλευτικών συντάξεων, ώστε η πολιτική να μην αποτελεί επαγγελματική σταδιοδρομία και μέσο οικονομικής εξασφάλισης.

5. Πλήρης άρση του νόμου και κατάργηση της διάταξης του άρθρου 86 του συντάγματος περί ευθύνης υπουργών, ώστε οι υπουργοί να δικάζονται όπως όλοι οι πολίτες.

6. Εκλογικό σύστημα απλής αναλογικής με το όριο του 3%.

7. Σύσταση συνταγματικού δικαστηρίου.

Κατηγορία: Πολιτική. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Ένα σχόλιο στο Κομματοκρατία και προτάσεις καταπολέμησής της

 1. ΜΑΝΔΗΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

  ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ, ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ, ΟΡΘΕΣ.

  ΠΙΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ, ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ 3 ΤΩΝ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΣΤΙΣ 2 ΘΗΤΕΙΕΣ, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΛΑΒΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΑΙΡΕΤΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΟΠΟΥ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΧΕΙ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΕ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ΑΔΙΕΞΟΔΑ ΚΑΙ ΚΑΘΕΣΤΩΤΙΚΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ, Π.Χ. ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΚΑΙ Γ.Γ. ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ (ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ ΔΕ ΚΑΙ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ).

  (Είναι βεβαίως γνωστή η παρουσία συγκεκριμένων προσώπων στίς ηγεσίες αθλητικών ομοσπονδιών για 20 και 25+ χρόνια!)

  ΑΥΤΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ (ΠΕΡΙ 2 ΤΕΤΡΑΕΤΙΩΝ) ΠΟΥ ΕΙΤΑΝΕ ΕΤΟΙΜΟ ΓΙΑ ΨΗΦΙΣΗ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ (ΕΙΧΑΝΕ ΑΡΧΙΚΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ) ΚΑΙ ΑΠΟΣΥΡΘΗΚΕ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ (!!!) ΑΠΟ ΤΟΝ Κ. ΜΙΧ. ΛΙΑΠΗ (ΣΕ ΑΓΑΣΤΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ Γ. ΛΙΑΝΗ).

  ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ, ΔΗΜΑΡΧΟΙ, ΤΑ ΜΕΛΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ, ΤΑ ΠΡΟΕΔΡΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΛΗ Δ.Σ. ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΕΠΙΣΗΣ.

  Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΘΗΤΕΙΩΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΜΕΤΡΑ ΤΙΣ ΗΔΗ ΥΠΑΡΧΟΥΣΕΣ ΘΗΤΕΙΕΣ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *